Az RNBH Konzorcium közleménye Budapest Főváros patkányirtási munkáival kapcsolatban – 2019.04.29

Az elmúlt napokban, hetekben sajnálattal tapasztaltuk, hogy a fővárosi patkányirtás kapcsán nagyszámú, csekély valóságtartalmú politikai nyilatkozat, sajtóhír, közösségi média tevékenység jelent meg. Kijelentések sokasága meríti ki a hitelrontás, rágalmazás fogalmát, ennek ellenére nem kívánunk egyetlen esetben sem helyreigazítást, vagy peres eljárást kezdeményezni. Ugyanakkor mostanra ügyfélszolgálti munkatársaink és területi munkavégző kollégáink is durván sértő, fenyegető üzeneteket kapnak, ezért szükségesnek látjuk a tények ismertetését.

  1. Konzorciumunk mind a négy tagja (Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft., Növényvédő és Kártevőirtó Kft., Bogármérnökség Kft., Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft.) sok éves, évtizedes gyakorlattal rendelkezik a rágcsálóirtás területén. Jelenleg is négy megyeszékhely (Miskolc, Szeged, Kecskemét és Szekszárd, minden tagvállalkozás 1-1 városban) patkánymentesítési munkáit végezzük, ezen kívül sok más településen dolgozunk. Kollégáink többsége évtizedek óta végez rágcsálómentesítést, számos településen alakítottuk ki a patkányirtás rendszerét, és látjuk el a tevékenységet megrendelőink megelégedésére. A fővárosi megbízás megkezdést követően szinte azonnal alkalmaztunk számos volt „Bábolnás” patkányirtást végző szakembert, így ők megszakítás nélkül folytatták évtizedes munkájukat, csapatunk pedig fővárosi helyismerettel bíró kollégákkal bővült.
  2. Budapest patkányirtási munkáit 2018. július 23-án kezdtük meg. Bizonyos, hogy az első hetekben követtünk el hibákat, és néhány hétig valóban nem sikerült 1-2 napon belül minden bejelentésre odaérnünk. Ennek elsődleges oka az volt, hogy munkakezdésünkkor már több mint 3 hete gyűltek a bejelentések, amelyeket a Főpolgármesteri Hivatal fogadott, de a közbeszerzést érintő jogi eljárás miatt csak késve, a Közbeszerzési Hatóság engedélyét követően lehetett szerződést kötni, és a munkát megkezdeni. Természetesen minden, a szerződésbe lépésünk előtt érkezett bejelentéshez kivonultunk.
  3. A szolgáltatást korábban ellátó Bábolna Bio Kft. vezetői számos eszközzel próbálták/próbálják lejáratni tevékenységünket. Ennek ellenére mi nem gondoljuk, hogy „visszalőve” a kialakult helyzetért kizárólag őket okoljuk. A patkányok szaporodásának számos objektív tényező kedvez, így az enyhébb telek, hosszú száraz időszakok, megváltozott lakossági szokások, melynek következtében a csatornarendszer ideális, táplálékot is biztosító élőhellyé vált. Ugyanakkor tény, hogy szerződésbe lépésünkkor több mint négyszerese volt a patkányfertőzöttség a tolerálható szinthez képest. A patkányok vemhességi ideje 21-23 nap, ivaréretté ~8 hetesen válnak. Könnyen belátható, hogy még ideális körülmények között is legalább 3 hónap, amíg a populáció egyedszáma érzékelhető mértékben megnövekszik. Ennek ellenére már 2018. augusztusában támadások kereszttüzébe kerültünk, mely szerint rossz minőségű munkánk miatt szaporodtak el a patkányok Budapesten.
  4. Vitathatatlan, hogy a Bábolna Bio és jogelődjei 2011-ig sikeresen valósították meg a patkányirtási munkákat Budapesten. Ezt követően azonban egy látványos, romló tendencia kezdődött*. Nem ismert, hogy a patkányok egyedszáma mikor lépte át a kritikus szintet, de az adatok 2012-től kezdve kezdtek megváltozni. 2011-ig a lakossági bejelentések 70-80 %-át minősítette a Bábolna Bio ténylegesen fertőzöttnek, majd a bejelentések ugrásszerű növekedése után már csak 15-25 % kapta ugyan ezt a minősítést, így a hivatalos határértéket nem haladták meg a közölt adatok. Nem tisztünk a korábbi bejelentések vizsgálata, de saját 9 hónapos tapasztalatunk szerint a bejelentések 70-80 %-a valós fertőzöttségen alapszik (ez alól kivételt képez az intenzív sajtómegjelenések utáni néhány nap, amikor a téves bejelentések száma megnövekszik), így a korábbi adatok látjuk megbízhatóbbnak.
  5. A kialakult helyzetről 2018. szeptemberében tájékoztattuk a Főpolgármesteri Hivatalt, majd októberben álláspontunkat a népegészségügyi hatóság is megerősítette. Ezt követően a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai valós megoldást igyekeztek találni, végül a Fővárosi Közgyűlés decemberben elengedhetetlennek látva a beavatkozást, döntött a forrás biztosításáról. Kétségtelen, hogy szakemberként azonnali munkakezdést szorgalmaztunk, de számunkra is világos, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nem hagyatkozhat a vállalkozó javaslatára, ezért felkérték a Nemzeti Népegészségügyi Központot az intenzív patkányirtási program kidolgozására. Az NNK által meghatározott munkákra vonatkozik a sokat emlegetett szerződésmódosítás, ami alapján májusban megkezdődhetne az intenzív patkányirtási tevékenység a legfertőzöttebb területeken. A program önmagában nem fogja megoldani a patkánykérdést Budapesten, de feltétlenül szükséges első, határozott lépés a valós probléma kezeléséhez.

A kialakult hangulat ellenére bízunk abban, hogy a közeljövőben a patkányirtás újra szakmai, nem pedig politikai kérdéssé válik. Ha szükség van kollégáink munkájára, ebben örömmel közreműködünk.

A konzorcium nevében hozzájárulunk, hogy jelen nyilatkozatunkat bármely sajtótermék változtatás nélkül közölje.

Reisinger Mátyás – Rovért Kft.

Takács Zoltán – Növényvédő és Kártevőirtó Kft.

Leel-Őssy Gábor – Bogármérnökség Kft.

Szabó Ákos – Hygiénia Kft.

*http://budapest.hu/Documents/Bp_k%C3%B6rnyezeti_%C3%A1llapot%C3%A9rt%C3%A9kel%C3%A9s_2017.pdf